HR | EN
“Najbolje u čovjekovom životu su njegova mala, bezimena i nezapamćena djela dobrote i ljubavi”.

Nakon sigurne kuće, život sa 688 kn mjesečno

Mama, nazvat ćemo je Marina, od malena nije imala ono što zovemo normalnim životom.
Otac nasilnik, majka vjerojatno bez snage, energije i volje. Sa njenih samo 6 mjeseci ona i dva brata tada u dobi od 2 i 4 godine završavaju u domu za nezbrinutu djecu. Ostaju u domu do njene šeste godine kada svo troje smještaju u udomiteljsku obitelj. Nekoliko su godina u udomiteljskoj obitelji, a onda opet u dom, ovaj puta onaj u Karlovcu. Tada već ima nekih 12 godina. U domu je do 2. razreda srednje kada zbog problematičnog ponašanja (neposluh, bježanje, izlasci) završava u popravnom domu gdje i upoznaje oca svoje djece. Prva trudnoća. Ipak uspijeva završiti trogodišnju srednju školu. Šalju je u Kuću za trudnice i majke bez adekvatne skrbi gdje provodi godinu dana, period koji mame sa djecom tamo mogu provesti. Nakon toga se sa bebicom vraća u rodni grad, u podstanarstvo. Od grada dobiva stan na korištenje i jedno vrijeme se sve čini ok. Nastavlja vezu sa ocem svog djeteta i ponovo ostaje trudna. Tada kreću problemi: prva psihička dugotrajna maltretiranja koja postaju sve učestalija, a odmah nakon poroda drugog sina postaje i nasilan. Pomalo, u potpunosti preuzima kontrolu nad njom. Ipak, 2017. uzima djecu i traži smještaj u Sigurnoj kući koji i dobiva.
Nakon izlaska iz Kuće dolazi u Zagreb, u podstanarstvo.

TRENUTNA SITUACIJA:
Primanja samo 688 kuna!! (dječji doplatak)
Najam 1300 kn, režije 300-500 kuna.
Ne može djecu prijaviti u Zgbu bez njegovog potpisa (uvijek isto). Kod javnog bilježnika daje izjavu koju šalje u svoj prijašnji CZSS, tek kada oni vrate dokumentaciju može djecu i sebe prijaviti. Naravno, bez prijave prebivališta ne može ni djecu upisati u vrtić niti išta drugo. Uvijek ista priča sa mamama iz Sigurnih kuća.
Djeca su uredna, čista i vesela.
Stan također.
Stariji sin ima posljedica cijele te njihove situacije i zna se još popiškiti u krevet. Povremeno koristi pelene.
Jedina sreća u cijelom njenom mladom životu su prijateljice koje poznaje još iz doma, i njihove obitelji koje joj pomažu koliko su u mogućnosti, no i oni su se financ.iscrpili i sada su nas zamolili za pomoć.

STANOVANJE:
Podstanarstvo na samoj periferiji grada. U prizemlju trošne kuće. Nema gradskog prijevoza. Najmodavac je ok, prijavit će ih kada sredi papire, ali je vlažno i puno toga ne radi kako treba. Imaju mali frižider bez vratašca na ledenici tako da ne radi kako treba. Pećnica radi na pola. Kupaonica je hladna i vlažna. I smrdi. Već su imali i poplavu. Vrijeme provode u jednoj sobi koja je velika, ali je peć na drva dobro zagrije. Imali su i tepih, no bacila ga je jer je bio prljav i smrdio je po urinu.

POTREBE:
Najveći problem i samim time APSOLUTNI PRIORITET su financije. Najam, režije i novci za svakodnevni život. 
Pomoći na taj način možete uplatom par kunica na naš račun:
IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA
u kućicu ispred poziva na broj možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99
U opis plaćanja molimo vas navedite riječ DONACIJA SIJEČANJ
Obećali smo im pomoći kroz par mjeseci dok se sva papirologija ne sredi i dok dođe u situaciju da preko Centra u Zgbu može tražiti i jednokratnu pomoć kao i minimalnu zajamčenu naknadu, upisati dečke u vrtić i tražiti posao. Mlada je i energična. Vjerujemo da će se snaći.
Traži stan u Zgb-u, sa ugovorom i prebivalištem jer tu gdje su sada nema života, a još manje mogućnosti. Ne može ni do grada kada želi. I ako želi, nema gradskog prijevoza.

Garderoba i obuća:
- Mlađi sin, 3 godine, papuče (ne natikače) i tenisice, vel. 28 
- Stariji sin, 4 godine, papuče (ne natikače) i tenisice, vel. 30 - tenisice riješene
- Mama Marina, vrlo mlada:
Vel. S/M, samo trenirka i traperice
Ne trebaju puno, prijatelji su ih opskrbili !

Molili bismo još ako im netko želi kupiti donjeg rublja i čarapa. Dečki veličine 110 i 116, mama M i 39. RIJEŠENO

* Posteljina klasičnih dimenzija
* Plahte 160/180x200
* Ručnici * RIJEŠENO
* Lonci srednje veličine * RIJEŠENO
* Tave
* Daska za peglanje * RIJEŠENO
* Mikser
* Toster
* Ribež - riješebo
* Močo i kanta

* Možda koja darovna kartica New Yorkera, C&A, Deichmana, City Centra One ili slično. Biflo bi lijepo kada bi si mama mogla jednom i sama kupiti nešto novo, po svom izboru. Odvesti će je Marijana i Matija, njeni dragi prijatelji  ;)

Naravno hrana, najviše namirnica poput sirnih i mliječnih namaza, sireva, narezaka, paštete, mesnog doručka, čokolina .... druge hrane još i imamo, ali i to ćemo brzo potrošiti i na druge obitelji koje će ostati naši korisnici.

Molimo vas nemojte darovati ono što i sami više ne biste koristili. Odjeća koju poklanjate neka bude oprana a obuća čista
Od sveg srca vam se već unaprijed zahvaljujemo.

KAKO POMOĆI I PREDATI SVOJE DONACIJE: 
Uplatom na naš račun 
IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA
u kućicu ispred poziva na broj možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99
U opis plaćanja molim vas navedite riječ DONACIJA SIJEČANJ

DEŽURSTVA ZA DONATORE:
Dežurstva počinju 14.01. Svaki ponedjeljak i četvrtak od 17-19 sati i svaku srijedu od 12:00 do 14:00 sati svoju donaciju možete donjeti nama u garažicu. Lašćinska 114, garažica lijevo.

* MOŽETE POSLATI SA VAŠEG NA NAŠ KIOSK TISKA:
"FBH ZAGREB", Rebar 2A, 10000 ZGB 
Tisak: 900690 ZG-KOZJAK 
Broj telefona molimo vas staviti svoj, da naše ne pišemo javno na fb-u  ;)
I naravno, lijepo vas molimo da nam javite ukoliko ste poslali paket preko Tiska.
Hvala vam!

* ŽELITE LI SLATI POŠTOM:
Caffe bar Gloss IV. Poljanice 4, 10 040 Zagreb (za humanitarce)

* OSTAVITI NA NAŠIM SABIRNIM MJESTIMA (samo manje donacije poput paketa pelena ili vrećice hrane/hig.potrepština ili po prethodnom dogovoru):
- CAFFE BAR GLOSS, IV. Poljanice 4, radno vrijeme svaki dan od 7-23h, donacije se mogu ostaviti bilo kad
- CAFFE BAR KROLO, Radićeva 7 , SAMO I ISKLJUČIVO ZA MALE DONACIJE POPUT DAROVNE KARTICE, LIJEKA ILI NEČEG SLIČNOG, što Krolo može u džepu ponjeti na Lašćinu

Unaprijed hvala, Vaš FBH tim