HR | EN
“Najbolje u čovjekovom životu su njegova mala, bezimena i nezapamćena djela dobrote i ljubavi”.

Projekt pomoći za obitelj male Nikoline

Voditelji projekta: Nana Schaps i gost voditelj Gabrijela LuMa

Galerija fotografija

Ovaj mjesec ćemo se baviti projektom pomoći za obitelj koju pratimo već nešto više od godinu dana i kojoj ne pomažemo često, jer su preskromni i nikada ništa ne traže. Tek kada se mi sjetimo i pitamo, onda uspijemo nešto izvući iz njih. Uglavnom je to bila hrana za Nikolinicu, dok je još bila na posebnoj prehrani.
Odselili su van grada, jer im je život tamo gdje su sada jeftiniji. Od najamnine otkupljuju kuću. Ustvari kućicu koja se raspada, ima tri prostorije od kojih koriste dvije i kuhinju. Iz jedne sobe su sami napravili kuhinju koju koriste i kao dnevni boravak, a iz prostorije u kojoj je prije bila kuhinja žele najstarijoj kćeri Evi napraviti sobu, s obzirom da ona ima već 19 godina.
Tipična su „patchwork“ obitelj. Eva (19), Josip (16) i Mario (11) su djeca gđe. Slađane iz prvog braka, a Nikolina (3) i Nikola (nekoliko tjedana) su im zajednička djeca. Maleni Nikola ih je posve iznenadio, s obzirom da je gđa. Slađana zbog poremećaja štitne žlijezde, zanijela pod kontracepcijskim tabletama. Otac obitelji ima također dvoje djece iz prijašnjeg braka za koju plaća alimentaciju, no umanjen iznos jer jednostavno nema od čega. Zaposlen je samo na dva sata kao ispomoć u radu. Ima završenu osnovnu školu i nema nikakav izučeni samostalni zanat. Zna raditi na poljoprivredi, sa životinjama i u šumi sa pripremom drva. Svaki posao koji mu se ponudi, prihvaća.

Obitelj broji i dosta medicinskih dijagnoza. Eva je dijete sa posebnim potrebama. Ima epilepsiju, migrene, astigmatizam, neurorizična je, muca, ima smetnje kod učenja i uči po individualnom programu. Ima i policisticne jajnike. Također i poteškoće sa desnom nogom, za što još nema dijagnozu. Josip ima alergijsku bronhijalnu astmu vec 15 godina. Trebao bi svake godine na more, ali nikad do sada nije bio. Trenutno je u Crikvenici, jer je preko HZZO-a dobio 21 dan klimatskog liječenja. Mario i Nikolina su trenutno dobro. Inače, Mario često ima gastro problema (vjerojatno psihosomatskih obzirom da je ponekad izložen i zadirkivanju u školi „doma nemaš ni vode pa zato i smrdiš“, a Nikolinica je bila na posebnoj bezglutenskoj prehrani i imala je problema sa okom.

Prije tri godine su doselili iz Slavonije. Prošle su godine privatno sklopili predugovor o kupnji kuće, putem mjesečne otplate kroz stanarinu u iznosu od 280 eura (nesto manje od 2200 kn). Imaju još godinu i pol za otplatu. Kako su oboje pod ovrhom, ugovor glasi na Evu. Kuća ima oko 60 kvadrata. Tri manje sobe, kuhinju,wc, kupaonu i hodnik. Nažalost, puna je vlage i plijesni.
Kupaona zapravo i nije za upotrebu, jer nemaju tekuću vodu u kući. U dvorištu ima bunar, ali u njemu od travnja do listopada nema vode. Vodu za kupanje i pranje su donosili od jednog susjeda, a sada kada u bunaru opet ima vode nju koriste za higijenu. Od jednog drugog susjeda nose vodu za piće i plaćaju mu za to 100 kuna. Uspjeli su nekako poplaćati potrebne papire i dozvolu za priključak vode, kupiti si peć, te kuću donekle dovest u stanje za život. Općina im je dala 1000 kuna jednokratne pomoći za priključak, a ostalo za isti im je platio susjed. Otac obitelji radi kod njega pa su se dogovorili da će mu to odraditi.
Šahtu su sami iskopali kako bi uštedjeli. Kako su nam rekli, sa Vodovodom su razgovarali i to bi ubrzo trebalo biti riješeno.
Dalo bi se ovdje još puno toga pisati, no sigurni smo da vas je i sve ovo već dovoljno dirnulo.


Odlučili smo pokušati im pomoći maksimalno koliko možemo ne bi li im prikupili ili kupili što više onoga što im je potrebno, kako bi kuću doveli u stanje za normalan život. Neki smo dan bili kod njih i popisali sve što mislimo da im treba. Svjesni smo toga da je to jako, jako puno, no što god im riješimo sa popisa, već smo im puno pomogli.

Obzirom da nam nisu blizu i da nismo u mogućnosti svako malo do njih razvoziti stvari, pogotovo ne one velike, morati ćemo se dodatno organizirati. Sljedeći problem da oni tamo jednostavno nemaju gdje sa stvarima koje bi već mogli i dobiti. Kako ne znamo još ni sami kako to riješiti, obavještavati ćemo vas u hodu, kako to budemo i riješavali. Prvo ćemo im uplatiti nešto novaca kako bi mogli početi sanirati sobu za Evu. Postrugati zidove, pogletati,pomaljati. Sanirati pod. Tada će imati prostoriju gdje bi mogli odlagati stvari. Onda polako dalje. Od prikupljenih novaca ćemo im kupiti ono što im se ne može nabaviti i / ili proslijediti njima da sami kupe.
Vjerujemo da ćete se kao i uvijek sa svim srcem i žarom uključiti. Možemo samo opet ponoviti naš moto: Samo ništa je premalo. Svaka i najmanja donacija se broji kao i svakih uplaćenih 10 kuna. Molimo sve one koji rade u većim tvrtkama neka razmisle imaju li socijalno osjetljive kolege, da preuzmu inicijativu, pošalju kružni mail ili ih usmeno obavijeste, jer u tvrtkama sa puno djelatnika koji mogu sudjelovati sa samo nekoliko kuna, se jako brzo može prikupiti dosta novaca. Za one koji nemaju Fejs, staviti ćemo projekt na web.
Opis plaćanja neka bude: donacija siječanj.
IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA
u kućicu ispred poziva na broj možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99
U opis plaćanja molim vas navedite DONACIJA SIJEČANJ
ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA:Erste Banka, Jadranski trg, 51000 Rijeka, CroatiaSWIFT ESBCHR22IBAN: HR4824020061100677079
Ukoliko se netko odluči na kupovinu nečega većega (npr. vodokotlića, koje pipe, možda ormarića za kupatilo ili sl.)neka molim napiše u komentar kako bi znali križati sa popisa.
Unaprijed hvala svima na i najmanjoj pomoći!

Informacije o prihodima i rashodima obitelji:
2700 djecji (od lipnja bez jednog, Eva završava školu)
2300 porodiljni (za prosinac je bio 800 kuna)
500 njega (Eva prima)
500 očeva placa
mjesecno primanje 6000 kn.
2200 mjesečna rata za kuću
300 struja
100 voda
150 mjesečna karta(Josip)
400 džeparac za hranu (Eva i Josip) minimalno
200 hrana za zivotinje,minimalno (kokoši, pajcek)
Nadoplata lijekova za Evu i Josipa su po 60,50 i 20,plus za Josipa sprejevi za nos koji su oko 60 kn svaki.Tri koristi.Tablete protiv bolova i voltaren gel,ovisi o potrebi.
( jedino što si obitelj priušti a kod nas se još uvijek ne računa pod primarne životne potrebe su Internet 150 kuna i TV 85 kuna)
Mjesečni rashodi cca 3800

KAKO DONIRATI:
Novčane donacije kao i uvijek možete uplatiti na naš račun sa opisom plaćanja: DONACIJA SIJEČANJ
IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA
u kućicu ispred poziva na broj možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99
ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA:Erste Banka, Jadranski trg, 51000 Rijeka, CroatiaSWIFT ESBCHR22IBAN: HR4824020061100677079
Sve materijalne stari ćemo prikupljati kod nas u našoj garažici kao i uvijek kroz dežurstva za donatore svaki ponedjeljak i četvrtak od 17 do 19 sati. Ukoliko ne možete već vikendom, molimo vas javite se Nana Schaps za dogovor. Sabirna mjesta su samo i isključivo za manje donacije poput vrečice kozmetike, kante boje i sl. Naravno, manje stvari možete poslati i Tiskom ili poštom. Ispod su svi podaci:
- DEŽURSTVA ZA DONATORE svaki pon. i četvrt. od 17 do 19 sati, naš mali prostor, Lašćinska 114, garažica lijevo
- NAŠ KIOSK TISKA:
"FBH ZAGREB", Rebar 2A, 10000 ZGB
Tisak: 900690 ZG-KOZJAK
Broj telefona molimo vas staviti svoj, da naše ne pišemo javno na fb-u ;)
I naravno, lijepo vas molimo da nam javite ukoliko ste poslali paket preko Tiska.
- * ŽELITE LI SLATI POŠTOM:
Caffe bar Gloss IV. Poljanice 4, 10 040 Zagreb (za humanitarce)
- * OSTAVITI NA NAŠIM SABIRNIM MJESTIMA (samo manje donacije poput paketa pelena ili vrećice hrane/hig.potrepština ili po prethodnom dogovoru):
- CAFFE BAR GLOSS, IV. Poljanice 4, radno vrijeme svaki dan od 7-23h, donacije se mogu ostaviti bilo kad
- KNEŽIJA; Igraonica Čarobna Šuma, Braće Cvijića 15, Radno vrijeme: petak 18-20, subota i nedjelja 09:30 - 20:00 sati (vikendom bolje prije provjeriti sa Ivanom na 098 912 8304 (ako netko otkaže rođendansko slavlje onda je igraonica zatvorena, pa da se ne desi da dođete baš tada)
- CAFFE BAR KROLO, Radićeva 7 , SAMO I ISKLJUČIVO ZA MALE DONACIJE POPUT DAROVNE KARTICE, LIJEKA ILI NEČEG SLIČNOG što Krolo može u džepu ponjeti našoj Nani!
Ostavljate li donacije na sabirnim mjestima molimo vas ubacite ceduljicu od koga je donacija i za koga je
- * ako ste stanovnik VELIKE GORICE za predaju donacija se možete javiti Sanja Čikeš. Molimo vas samo da to budu nekvarljive namirnice, jer Sanja to ne nosi isti dan nama.
https://www.facebook.com/sanja.cikes

POPIS POTREBNOG:

- 4 madraca u dobrom stanju 90 x 200
- Perilica rublja i pipa za nju
- Frižider visoki u dobrom stanju (ne treba ledenica, imaju škrinju)
(zadnju perilicu smo kupili dosta povoljno preko Njuškala za obitelj bebe Nikol)
- Pipa sa tušem
- Umivaonik (50 cm) i pipa za njega
- Ormarić za iznad umivaonika
- Pipa za sudoper
- Wc školjka sa daskom , vodokotlić (nasadni)
- Ormarić za ručnike i sl. ( do 80 cm širine, 30 dubine)
- Nekoliko kanti Jupola i pribor za rad
- 10 utičnica
- 6 šaltera duplih
- 1 šalter za kupatilo
- Grijalica za kupatilo (ona visoka za iznad vrata)
- 7 plafonjera * RIJEŠENO
- 1 karniša, 2 metra, za Evinu sobu *RIJEŠENO
- Ekstra debeli produžni kablovi (za peći), jedan od 2 metra i jedan od 5 metara
- Stol i dvije preklopne stolice za kuhinju (druge stolice smo već dobili)
- Kuhinjska napa do 50 cm
- Plastične zdjele, lonci veći (3, 5 i više litara), pribor za jelo (beštek), noževi
- Mikser, toster, manje važno no praktično za veliku obitelj friteza i sokovnik
- Tri stolne lampe ****** RIJEŠENO , Vlatka K.
- Bicikel za Maria, 11 godina
- Steznik za zglob za Evu, ne zna veličinu, vjerojatno M

osnovno za obitelj:
* lijekovi protiv bolova (neofen, lekadol, lupocet i sl.), voltaren gel za Evu (ili sl.), Aqua maris za nos, Oper kapi za nos, Espumisan kapi za Nikolinu, Waya Igg kapi za Nikolinu, sirup za skidanje temperature)
* za bebu Nikolu adaptirano mlijeko, DMovo, bio kao na slici u albumu, također i čaj (da izbjegnemo sva pitanja i savjete oko dojenja, gđa. mama je na lijekovima!)
* sredstva za čišćenje i hig.potrepštine (prašak za rublje, hig.ilošci, kreme za lice i ruke, muška kozmetika i britnice, deodoranti i ostalo)
* hrana (trajno mlijeko, suhomesnato, namazi ... sve osim brašna
* .odjeća za mamu koja je pred tri tjedma rodilarlo malo, sportska, ugodna , XL-XXL
Tajice i sl.

NOVČANA SREDSTVA za samu obitelj kao i za kupovinu svega što se neće nabaviti kroz donacije:
IBAN: HR4824020061100677079 ERSTE BANKA
u kućicu ispred poziva na broj možete upisati 00, a u sam poziv na broj 99
U opis plaćanja molim vas navedite DONACIJA SIJEČANJ
ZA UPLATE IZ INOZEMSTVA:Erste Banka, Jadranski trg, 51000 Rijeka, CroatiaSWIFT ESBCHR22IBAN: HR4824020061100677079

VEĆE STVARI-VEĆI IZDACI (ako prikupimo dovoljno novaca otići ćemo kupiti ili obitelji dati sredstva da si sami kupe):
PROZORI:
Mali za WC, 55 x 53
Za druge čekamo dimenzije
VRATA:
Ulazna lijeva, 200 x 95
Sobna, 190 x 80
Laminat za malu sobu, 8 kvadrata
Laminat za kuhinju 12 kvadrata
20 kvadrata zidnih pločica
12 kvadrata podnih pločica
6 rogova po 4 metra (10x10)

Facebook
Kontakt